Láska je jako medovina. Voní, chutná a hned tak nezevšední

kubešova medovina přírodní archivní

Přírodní archivní medovina voní jako ořechy s medem.

kubešova medovina černý rybíz frizzante

Medovina Frizzante nese chuť čerstvého ovoce.

kubešova bezinková medovina

Bezinková medovina slouží jako luxusní aperitiv.

kubešův med akátový

Akátový med patří mezi nejlepší.

kubešův med květový pastovaný

Pastovaný med se výborně roztírá.

kubešova horká medovina

Z každé medoviny můžete namíchat perfektní drink.

Je vám zima dlouhá? Pokud máte to štěstí a trávíte ji spíš za kamny – a k tomu hezky ve dvou – máte vyhráno. Sklenka delikátního přírodního nápoje vám vykouzlí dobrou náladu, potěší unavené tělo a je také vynikajícím dárkem nejen pro zamilovaná srdce.

Medovina mění večer ve svátek

Medovina obsahuje množství cenných přírodních látek. Kde se v ní berou? Přechází do ní z medu, z něhož tento krásný nápoj pomalým kvašením zastudena vzniká. Zůstávají tak zachovány všechny rostlinné bílkoviny, minerály, antioxidanty nebo flavonoidy, které přispívají k celkovému posílení organismu. Právě u flavonoidů bylo zjištěno, že mají antioxidační, antivirové a antimikrobiální účinky, v těle vážou rizikové kovy a dokonce zpomalují stárnutí mozku.

Medovinu proto můžete konzumovat nejen s chutí, ale i s vědomím, že svému tělu neškodíte. Ne nadarmo byla po tisíce let pokládána za nektar bohů. Pro chvíle, v nichž se rádi spokojíte třeba jen s decentním světlem svíček jsme pro vás připravili speciální Romantický set za výhodnou cenu. Najdete v něm 3 lahve medoviny 0,75 l a výběr padl na ty, které teď v únoru otvíráme doma sami nejraději (hlavně, když nejsou děti doma):

Tuto medovinu sytě starozlaté barvy vyrábíme z lesního medu. V její vůni ucítíte ořechy s medem, v chuti heřmánek a hrušková povidla. Dochuť je dlouhá a sametová a vzniká dlouhým zráním po dobu nejméně 3 let. Medovina má mohutné tělo a nejlépe chutná studená (vychlazená na teplotu 14–16 stupňů Celsia). Těžší a výraznější chutě tohoto skvostu oceňují zejména muži.

V aromatu této jemně perlivé ovocné medoviny granátově červené barvy dominuje černý rybíz a bobulové ovoce. Chuť je mimořádně osvěžující, plná, s tóny rybízu a grenadiny a provází ji příjemná kyselinka. Chutná skvěle třeba u roztopeného krbu. Exkluzivní perlivá melomela z květového medu s jiskřivou silou čerstvého ovoce pak hravě trumfne celou řadu tradičních nápojů. Nižší obsah alkoholu a jemná chuť z ní dělají perfektní nápoj pro příležitosti, které si chcete beze zbytku vychutnat. Které? To je na vaší fantazii a odvaze!

Lehká medovina slámové barvy je láska na první pohled. Zkuste ji vychlazenou s plátkem pomeranče nebo ohřátou na teplotu 50–55 stupňů Celsia – v obou případech si vás podmaní. Tuto něžnou krásku vyrábíme macerováním čerstvých květů bezu černého, které na jaře sbíráme a macerujeme absolutně čerstvé. Použitím speciálních kvasinek pak vzniká středně mohutné tělo doplněné kořeněnými tóny tropického ovoce. Voňavý nápoj je tou nejlepší volbou pro luxusní aperitiv a mimořádně skvěle doprovodí výjimečný okamžik jako je upřímné vyznání lásky.

Méně je někdy více

Romantika není jen o tom, s kým jsme, ale i o tom, co spolu jíme a pijeme. Ne nadarmo se přeci říká, že láska prochází žaludkem – a platí to i pro nápoje! Špičková medovina chutná vždy skvěle a těžko jí vypijete tolik, aby vám po ní bylo opravdu zle. Pokud vás hřeje láska dost a chcete “jen” potěšit chuťové pohárky, nezapomeňte, že luxusní medovinu z Kubešovy medové manufaktury dostanete také v menších 0,35 l lahvích.

Tyto menší lahve se skvěle hodí jako dárek pro mnoho příležitostí: můžete jich pořídit hned několik. Pro váhavce, kteří preferují kratší rendezvous, než si vyberou tu pravou, je tu také Degustační set. Obsahuje 6 výběrových nápojů, z nichž celá polovina nese hrdou známku Medovina roku 2019. Jsme na ně po právu pyšní!

Tip od Honzy Kubeše: Pokud preferujete medoviny horké, vyzkoušejte hlavně ty, do kterých přidávám během fermentace různé bylinky. Výborné bylinné verze vznikají také macerací koření a při pití pak prohřívají celé tělo. Po návratu z dlouhé procházky neznám nic lepšího.

Aby špajz nezel prázdnotou

Jen máloco je nenahraditelné. Kromě lásky jsou to právě i věci přímo prospěšné pro zdraví – pravý včelí med patří mezi ně. Klasika pro rána jaksepatří, med květový pastovaný, vás překvapí snadnou roztíratelností a z krajice přitom nezteče. Med jsme šetrně upravili a pomalu vymíchali do jemné krémové konzistence. Proto nekrystalizuje a je skvělý pro každou snídani. Pro tu, která se podává přímo do postele, zvlášť.

Na léto si ještě docela počkáme. Pokud si chcete alespoň zavzpomínat, ochutnejte med květový akátový. Je to klenot, zlatavá radost a král mezi medy. Honosí se jedinečným aroma, výraznou chutí a téměř čirou barvu s lehkým nádechem do zelena, která láká skutečné gurmány.

Něco pro opravdové machry

Nemusí vám být patnáct, abyste občas dostali chuť pořádně zazářit. Platí to pro dámy stejně jako pro pány. Pokud se chcete před partnerem opravdu vytáhnout. namíchejte mu některý ze 3 vymazlených drinků z medoviny. Inspirovali jsme se ve Skotsku, Londýně a v Rusku a dali dohromady to nejlepší, co jsme našli:

  • Hot Toddy
  • Hot Apple Pie
  • Sbiten

A sami jsme je vyzkoušeli. Horké drinky zvládnete namíchat s tím, co máte doma běžně po ruce – své místo v nich má skořice, citron nebo domácí džem.

Dočetli jste až sem? Během pár minut povídání o vytříbeném pití se snadno stane, že se vám začnou sbíhat sliny. A to jsme přesně chtěli! Vyberte si to, co udělá největší radost vám i vašim blízkým a společně degustujte. Protože jak řekl Paul Coelho: „Přijměte, co vám život nabízí, a zkuste se napít z každého poháru. Měli byste ochutnat všechna vína; některá byste měli sice jen popíjet, ale jiných byste měli vypít celou láhev.“ Tak dobrou chuť a na zdraví všem!

 


“Med a medovina jsou výsledek voňavé práce”, říká včelař Jan Kubeš

“Med a medovina jsou výsledek voňavé práce”, říká včelař Jan Kubeš

Na některá povídání snadno zapomenete, jiná se vám vryjí do paměti. Zprvu nenápadný rozhovor pro jedno velké regionální rádio se rázem dostal mezi ty druhé. Byla by škoda, kdyby se ztratil v éteru. Včelař Jan Kubeš se v něm rozpovídal o tom, co jej přivedlo ke včelaření, jak poznat kvalitní med nebo co stojí za skutečně perfektním medovým vínem.

Celý článek

Horká medovina 3x jinak aneb drinky, které musíte ochutnat

Horká medovina 3x jinak aneb drinky, které musíte ochutnat

Medovina je vynikající pití na léto. Možná ještě lepší je ale na podzim a v zimě protože navíc výborně prohřívá. Připravili jsme pro vás tři jednoduché recepty, s nimiž vykouzlíte radost v každém doušku, zvládnete snáz chladné období roku a blýsknete se koktejly, které mají šmrnc.

Celý článek