Studenti Univerzity Palackého na exkurzi v Kubešově medové manufaktuře

Kubešova medovina je luxusní přírodní nápoj

Včelař Jan Kubeš představil studentům Univerzity Palackého zázemí pro výrobu medoviny a zpracování medu

Medovina chutná po vybraných ingrediencích, nejčastěji medu, ovoci a bylinách

Špičková medovina, která v Kubešově medové manufaktuře vzniká, chutnala všem

V každém doušku nese medovina cenné přírodní látky, vitamíny a stopové prvky, které do ní z medu přechází

I vedoucí exkurze Mgr. Jiří Danihlík, včelař a vyučující na olomoucké vysoké škole si pochutnal

Medovina Frizzante představuje novinky na poli medovin

Největší ohlas sklidila jemně perlivá medovina Frizzante, kterou mají mladí lidé velmi rádi

Začátek jara přinesl studentům olomoucké univerzity voňavou exkurzi v Kubešově medové manufaktuře. Poznali zákulisí práce s medem, výrobu lahodné medoviny a zjistili, jak náročné zpracování darů včel ve skutečnosti je.

Za vším hledej nadšení

Exkurzi vedl Mgr. Jiří Danihlík, Ph.D., biochemik a včelař, který včelaří od 14 let. V současnosti se stará na Valašsku o 60 včelstev. Na Univerzitě Palackého v Olomouci působí jako odborný asistent a ve vědecké práci se zaměřuje na imunitu a zdraví včel

V praxi se zajímá o udržitelné včelaření s důrazem na zvládání nemocí včel. Do svých výzkumných projektů rád zapojuje i studenty. I to byl důvod, proč do našeho výrobního zázemí ve Štarnově nedaleko Šternberka přivedl více než dvě desítky z nich na biotechnologickou exkurzi.

Pan Kubeš má vlastní výrobu a produkuje skvělou medovinu. Sám jsem včelař a chtěl jsem přiblížit výrobu studentům – včetně ochutnávky tohoto nápoje. Medovina je obecně známá, ale představa o její výrobě je často zavádějící," uvedl Jiří Danihlík.

Kvalitní med je otázka dobré praxe

Exkurze byla zaměřena na postupy zpracování medu, kterých Kubešova medová manufaktura nabízí 7 pestrých druhů.  Med je třeba umět od včel získat šetrným způsobem a na cestě od včelího plástu až na stůl zákazníků zachovat jeho vysokou přírodní hodnotu

Mezi nejoblíbenější medy patří dlouhodobě jarní květové medy nebo med akátový. Studenti se aktivně zajímali o to, jak tyto medy vznikají, jaký mají podíl vitamínů a enzymů, jak je to s jejich krystalizací nebo jaký je povolený obsah vody v medu.

Diskuse probíhala přímo mezi medomety ve stáčírně, která je při medobraní vůbec nejdůležitější částí manufaktury během roku – a to zpravidla dvakrát.

Z návštěvy v Kubešově medové manufaktuře jsme nadšeni. Exkurze přesáhla naše očekávání. Několik hodin jsme odborně diskutovali. Studenti viděli všechny důležité procesy a seznámili se s odbornými postupy. Bylo to prakticky uchopitelné a užitečné," řekl Jiří Danihlík.

Kubešova medovina chutná všem

Stranou nezůstala ani výroba medoviny, které lze v naší nabídce najít 9 rozmanitých druhů (včetně exkluzivních sycených medovin Frizzante Přírodní a Frizzante Černý Rybíz).

Studenti si prohlédli kvasné nádoby, poslechli si výklad o tajuplném světě kvasinek a fermentace a měli možnost položit mnoho dotazů o tom na téma jak vzniká medovina. A taky vše pořádně ochutnat.

Zpětná vazba od studentů byla vynikající. V případě Kubešovy medové manufaktury jde totiž o kvalitní produkty. Je dobré znát technologii a vidět, že někdo s medem nakládá odpovědně. U medu jde o citlivou přírodní věc a někdy je náročné chovat se k ní šetrně. Pan Kubeš to dělá nanejvýš citlivě," shrnul závěr exkurze Jiří Danihlík.

Jsme rádi, že je o zpracování sladkých včelích produktů zájem mezi budoucími odborníky.

Důvodů je dost: med i medovina patří mezi to nejlepší, co nám pestrá krajina luk a remízků podhůří Nízkého Jeseníku, barevné koberce CHKO Litovelské Pomoraví i svěží jarní parky města Olomouce nabízejí.

Stavte se k nám do dvora nebo si objednejte přírodní delikatesy rovnou domů


Jak vybrat medovinu

Jak vybrat medovinu

Hledáte něco pro kolegu, náročnou tchýni nebo něco opravdu dobrého přímo pro sebe? Vyzkoušejte medovinu, luxusní přírodní nápoj. A protože jde vlastně o medové víno, i tady stojí za to věnovat volbě lahve pozornost.

Celý článek

Kubešův med a Vánoční trhy Olomouc voní svátky a pohodou

Kubešův med a Vánoční trhy Olomouc voní svátky a pohodou

Ať už jste přímo z Hané, nebo přijíždíte odjinud, Vánoční trhy v Olomouci nesmíte minout. Voní tradicí, smrkovým jehličím a jsou místem, kde pořídíte krásné dárky. Třeba Kubešův luční med z divokých květin nebo prvotřídní lahodnou medovinu.

Celý článek