Víte, jak se pije medovina?

medovina chutná výborně studená i ohřátá

Ovocná medovina vynikne nejlépe vychlazená.

bylinné medovině vyšší teploty svědčí

Pro ohřátí volte spíše těžší typy medovin.

Není to jen tradiční nápoj pro slavnostní události, nebo jako aperitiv krátce před jídlem. Medovina má ještě mnohem víc, co nabídnout. Její obliba v posledních letech opět roste, a to hlavně díky variabilitě chutí a způsobů konzumace. Medovina se pije v létě řádně vychlazená, naopak v zimě tak akorát ohřátá. Zahřeje během chvilky, podporuje trávení a chutná skvěle i jako součást míchaných drinků. V každém případě si je třeba medovinu pořádně vychutnat. Inspirujte se a najděte si tu vaši!  

Medovina překvapí variabilitou chutí

Vybrat si oblíbenou medovinu samozřejmě není tak jednoduché. Medoviny se liší v obsahu alkoholu, obvykle v rozmezí 11 % – 14 %. Obecně doporučujeme vybírat podle toho, jaké vám chutná víno. Milovníci bílého vína pravděpodobně potěší jemnější medoviny jako jsou naše Bezinková nebo Frizzante přírodní. Chutnou a originální alternativou jsou také naše ovocné melomely. Naopak pro zastánce červených vín a plnějších chutí bychom doporučili výrazněji prokvašené suché medoviny nebo kořeněné a bylinné medoviny, například Přírodní archivní nebo Cabernet.

Ať už jste znalci, nebo jste se jen rozhodli, že zkusíte něco nového, stojí před vámi nápoj, který si zaslouží správné zacházení.

Důvodů je několik. Za sklenkou čistého přírodního nápoje stojí obrovské úsilí. K nasbírání jednoho kila medu, z něhož medovina vzniká, nalétají včely více než 100 tisíc kilometrů. Výroba medoviny samotné znamená i spoustu další práce: od výběru ušlechtilých kvasinek, přes kontrolu dlouhého zrání až ke stáčení do lahví. Cesta na váš stůl je ztělesněním šetrného zpracování a každá lahev znamená jedinečný příběh – příběh včel, naší medové manufaktury i ten váš. Delikátní nápoj si proto zasluhuje delikátní přístup. Nikdy ji nepijte jen jako „panáka“, zaslouží si mnohem víc.

Studená medovina se pije podobně jako víno

Ačkoliv se obvykle medovina podává při pokojové teplotě vhodné pro červené víno, v letních měsících doporučujeme vyzkoušet i její vychlazenou verzi na teplotu 12 – 16 stupňů Celsia. Jak této teploty dosáhnout? Skladujte lahev v chladničce a před servírováním ji nechejte nalitou ve sklenici několik minut při pokojové teplotě. Medovina se „vydýchá“, okolní vzduch ji lehce zahřeje a postupně se rozvinou všechny chuťové variace.

Výhodou studené medoviny je zachování všech pro tělo příznivých látek. Vyzkoušejte šumivé frizzante verze nebo ovocné melomely, které nachlazené v létě příjemně osvěží. Servírujte nejlépe do sklenic na stopce, které zabrání ohřívání nápoje vašimi dlaněmi. Nalévejte jen do třetiny až poloviny sklenice. Tím umožníte při ochutnávání zakroužit sklenicí a nechat vyniknout veškeré aroma tohoto ušlechtilého nápoje. Nezapomeňte ozdobit plátkem citronu.

Teplá medovina zahřeje nejen na těle

Zejména v zimním období se nebojte medovinu ohřát. Tím podpoříte větší aromatičnost nápoje, zvýrazníte chutě a rozehřejete nejen prochladlé tělo. Pamatujte však na to, že teplota, která překročí 60° Celsia, medovinu znehodnotí a zničí její nejlepší chuťové vlastnosti. Ohřívejte v nekryté nádobě, pokud možno ve vodní lázni a hlavně – medovina nesmí v žádném případě bublat. Podávejte v momentě, kdy z ní začne lehce vycházet pára.

Ohřáté chutnají nejlépe bylinné verze medovin. A jak servírovat ohřátou medovinu? Doporučujeme ve skleněném hrníčku, kde můžete obdivovat její barvu, anebo do skleničky na whisky. Vyhněte se ohřívání v mikrovlnné troubě, ve které se teplota při ohřevu špatně odhaduje. Medovinu také neohřívejte opakovaně, nápoj bude jenom ztrácet své zdraví prospěšné látky.

Nebojte se však experimentovat a najít ten vlastní, nejlepší způsob, při němž bude pití medoviny opravdovým zážitkem. Stojí to za to.


Jak šetrně ztekutit zkrystalizovaný med?

Jak šetrně ztekutit zkrystalizovaný med?

Už se vám určitě nejednou stalo, že váš oblíbený med ztuhnul, tedy zkrystalizoval. Přitom krystalizace je naprosto přirozenou vlastností poctivých medů. Přečtěte si, jak šetrně med znovu ztekutit a kde ho vhodně skladovat.

Celý článek