Melomely, špičkové ovocné medoviny

Kubešova Medovina Cabernet obsahuje třísloviny z vinné odrůdy

Ochutnejte medovinu se šťávou z hroznového vína

Kubešova Medovina Arónie je vynikající hutná medovina

Medovina s aronií chutná s plátkem citrónu

Kubešova Medovina Frizzante Černý rybíz je perlivá a jemně kyselkavá

Perlivá medovina Frizzante s černým rybízem je lehké pití

Víte, co je to melomela? Ovocná medovina fermetovaná s čerstvým ovocem nebo ovocnou šťávou bez přidaných aromat a barviv. Od ostatních medovin se liší výrazně ovocnou chutí, svěžestí a širokou škálou chuťových tónů.

Mezi nejčastěji používané druhy ovoce patří černý rybíz, áronie nebo hroznové víno. Právě toto sladké ovoce zpracováváme v Kubešově medové manufaktuře a výsledek patří mezi to nejlepší, co můžete z naší dílny ochutnat.

Kolik ovoce je v lahvi medoviny?

Melomela je medovina, které obsahuje nejméně 10 % ovocné šťávy. Historicky jde o tradiční nápoj východních Slovanů, který je jedinečný díky své ovocné a medové chuti. 

Ovocné šťávy také zvyšují podíl látek prospěšných pro zdraví. Základem pro výrobu je vždy kvalitní med. Každá lahev pak obsahuje tolik ovoce jako ovocné víno a tolik medu jako čistá medovina. V průběhu kvasného procesu pak přidáváme pouze konkrétní druhy ušlechtilých kvasinek a čerstvé ovoce. 

Výběru ovoce věnujeme velkou pozornost. Navštěvujeme vhodné lokální pěstitele, hodnotíme prostředí, v nichž své plody pěstují a také výslednou jakost jednotlivých sklizní. Vybrané ovoce pak přidáváme do založeného medového kvasu. Ovoce tvoří vítanou dávku nutrientů pro kvasinky, které ovocné cukry postupně mění na kvalitní alkohol. Jeho obsah ve výsledných nápojích nepřesahuje 13,5 % a dělá z nich pití vhodné pro příjemnou degustaci, pravidelné střídmé popíjení i zábavu s míchanými drinky.

Melomely jsou výborné na jaro i léto

Pro jarní a letní sezónu se perfektně hodí 3 vynikající melomely. Oblíbená Medovina Cabernet těší milovníky červených vín díky rubínové barvě a vůni se stopami vanilky. V chuti najdete černé třešně a sametovou sladkost medu. Základem této špičkové melomely je med květový, k němuž přidáváme 45 % vinného rmutu odrůdy Cabernet Moravia z jižní Moravy. Hroznové slupky necháváme na začátku kvašení v roztoku a do nápoje přechází barviva a třísloviny. Tato špičková ovocná medovina se pyšní oceněním Medovina roku 2019 v celostátní soutěži Českého svazu včelařů. 

Hutná ovocná Medovina Arónie je tmavě nachové barvy a v aroma ucítíte aroniový likér a květ ibišku. Chutná po bobulovém ovoci a překvapí dozvukem zeleného čaje. Čerstvé plody arónie trháme a zpracováváme vlastnoručně. Toto poměrně suché ovoce nedává v lisu příliš šťávy. O to víc však nabízí tříslovin a antioxidantů. Společná fermentace s květovým medem dává méně sladkou medovinu, která chutná nejlépe vychlazená s plátkem citrónu.

Exkluzivním zástupcem naší nabídky je jemně perlivá Medovina Frizzante Černý Rybíz. Ve vůni nápoje granátově červené barvy převažuje černý rybíz. Chuť je mimořádně osvěžující, plná, s tóny grenadiny a doprovází ji decentní kyselinka. Oblíbená perlivá melomela s jiskřivou silou čerstvého ovoce je dokonalý nápoj na letní party. Nižší obsah alkoholu a jemná chuť dovolují delší popíjení. 

Ochutnejte medovinu s porcí přírody

Melomela u nás není dosud příliš známým nápojem. A je to škoda. Znamená totiž propojení toho nejlepší z medu a ovoce a patří mezi luxusní nápoje s unikátním charakterem. Při jejich výběru melomel sázejte především na vlastní chuťové preference. Odpověď na otázku, jak pravá melomela chutná, je ale jednoduchá: pokaždé vás dostane!


Víte, jak se pije medovina?

Víte, jak se pije medovina?

Zahřeje během chvilky, podporuje trávení a chutná skvěle i jako součást míchaných drinků. Medovina se pije v létě řádně vychlazená, naopak v zimě tak akorát ohřátá. V každém případě si je třeba medovinu pořádně vychutnat. Inspirujte se a najděte si tu vaši!

Celý článek

Jak šetrně ztekutit zkrystalizovaný med?

Jak šetrně ztekutit zkrystalizovaný med?

Už se vám určitě nejednou stalo, že váš oblíbený med ztuhnul, tedy zkrystalizoval. Přitom krystalizace je naprosto přirozenou vlastností poctivých medů. Přečtěte si, jak šetrně med znovu ztekutit a kde ho vhodně skladovat.

Celý článek